All for Joomla All for Webmasters

pasek-sp

Breadcrumbs

Warsztaty kulinarne klas V

W czwartek 21 grudnia uczniowie klas V uczestniczyli w warsztatach kulinarnych w Karczmie Bednarskiej. Zajęcia rozpoczęły się od przybliżenia dzieciom symboli i zwyczajów związanych z Bożym Narodzeniem. Następnie gospodyni karczmy opowiedziała o tradycyjnych potrawach wigilijnych. Po krótkiej rozmowie, podczas której piątoklasiści opowiedzieli o świętach w swoich domach, wszyscy zabrali się do pracy. Pierwszym zadaniem, przed którym dzieci stanęły było przygotowanie ciasta na ciasteczka i pierniczki. Później robiły śledzie w śmietanie i gotowały czerwony barszcz oraz ciasto i farsz na uszka i pierogi. Kiedy przysmaki się gotowały, uczniowie pokroili warzywa na sałatkę i zrobili łazanki z makiem. Przed przygotowaniem stołów do wspólnego posiłku dzieci udekorowały upieczone wcześniej pierniki. Nim zasiadły do posiłku, wysłuchały krótkiego wykładu na temat właściwego zachowania się przy stole. Dowiedziały się w jakiej kolejności goście powinni zajmować miejsca przy stole, od czego należy zacząć wigilijną wieczerzę i czego symbolem jest 12 postnych potraw.

Wszyscy uczniowie byli zachwyceni mogąc samodzielnie przygotować świąteczne przysmaki. Obiecali pomóc rodzicom w kuchni, pamiętając jednak, że Boże Narodzenie to „święta ducha, a nie brzucha”.

Wydarzenia archiwalne

Facebook Widget Slider

Menu